Home Nieuws Aantal nieuwe bedrijven op recordhoogte in 2017

Aantal nieuwe bedrijven op recordhoogte in 2017

Volgens de meest recente cijfers van het CBS zijn er in 2017 per saldo, oftewel het aantal opgerichte bedrijven minus de opgeheven bedrijven, meer dan 73.000 nieuwe bedrijven bij gekomen in Nederland. Dit is het hoogste cijfer sinds 2009. In 2017 startten in totaal 170.000 nieuwe bedrijven, waarvan het grootste deel, zo’n 94%, uit eenmanszaken bestaat. Zo’n 95.000 bedrijven werden opgeheven. Dit heeft geleid tot het hoogste saldo sinds 2009.

De verdeling van nieuwe bedrijven per sector verschilt amper van de voorgaande jaren. Zo zijn in 2017 de meeste startende bedrijven te vinden in de sector managementadviesbureaus. Hierna volgen de sectoren onderwijs, detailhandel, kunst, welness en overige dienstverlening, ambulante gezondheidszorg, bouw, financiële holdings, IT-dienstverlening en als laatste de sector industrieel ontwerp.

Voor deze startende bedrijven kunnen alle verplichtingen overweldigend zijn. Niet alleen zijn zij druk bezig met het doorontwikkelen van de corebusiness en het laten groeien van het bedrijf, maar komen er ook veel andere, voornamelijk werkgeversverplichtingen bij. Hier wordt vooraf niet altijd rekening mee gehouden. Voor bedrijven en ondernemers die dit als last ervaren, kan payrolling een goede oplossing zijn. De payrolldienstverlener neemt alle werkgeversverplichtingen en bijbehorende administratieve lasten over. Zo kan de ondernemer zich weer volledig richten op de groei van zijn of haar pas opgerichte bedrijf.