Home Nieuws Afschaffing VAR

Afschaffing VAR

De afschaffing van de VAR zal (als alles goed gaat) plaats gaan vinden op 1 mei 2016, hier stemde een meerderheid van de Eerste Kamer vorige week dinsdag (26 januari) mee in. Eerder werd de afschaffing van de VAR meerdere malen uitgesteld, omdat het nieuwe plan van staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, nog vroeg om vele details. Zzp-organisaties organisaties hadden veel kritiek op het plan, de wet werd nog een ‘bureaucratische tijger’ genoemd en er was veel onduidelijkheid over onderwerpen als arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Modelovereenkomsten
Toch heeft uiteindelijk, na meer toelichting van staatssecretaris Wiebes, de meerderheid ingestemd met het plan voor de modelovereenkomsten. Wat houden de modelovereenkomsten in? De modelovereenkomsten moeten meer zekerheid dan de VAR gaan bieden, voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer. Beide partijen worden verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie en eventuele aanspraken achteraf, hiernaast moeten de overeenkomsten ook meer zekerheid bieden over de gevolgen van loonheffing.

Waar vind je ze?
Per sector zullen de modelovereenkomsten worden opgesteld. Deze overeenkomsten zijn binnenkort te vinden op de website van de Belastingdienst. Heeft u als opdrachtgever vaker te maken met zzp’ers en besteedt u dan soortgelijk werk uit? U mag in dit geval ook zelf een overeenkomst opstellen, zodra de Belastingdienst eenmaal goedkeuring heeft gegeven mag dit contract opnieuw worden gebruikt (indien het dus gaat over soortgelijk werk).