Home Nieuws Brief over verdwijnen VAR

Brief over verdwijnen VAR

Deze maand krijgen alle zzp’ers een brief over het verdwijnen van de Verklaring Arbeidsrelaties (VAR) om ze te informeren, duidelijkheid te verschaffen en om onrust weg te nemen.

Eric Wiebes, staatssecretaris van financiën, wil middels deze brief met name die onrust wegnemen bij zzp’ers. Veel zzp’ers maken zich namelijk zorgen over de wijziging, terwijl de nieuwe opzet volgens Wiebes juist makkelijker wordt voor zzp’ers.

De VAR gaat verdwijnen omdat veel zzp’ers op papier wel zzp’er zijn, maar in de praktijk gewoon in dienst zijn bij een organisatie. Voor de Belastingdienst is dit moeilijk te controleren, maar wanneer ze hierachter komen, zijn de gevolgen vrijwel altijd voor de ‘zzp’er’.

Met modelovereenkomsten, die de VAR gaan vervangen, moet dit voorkomen worden. Zowel de opdrachtgever als zzp’er krijgen door de modelovereenkomsten vooraf zekerheid over de vraag of de Belastingdienst het accepteert dat er geen sprake is van een dienstverband. Indien er wel sprake is van een dienstverband, dan moeten er premies afgedragen worden.