Home Nieuws Consumenten besteden 2,3% meer in augustus

Consumenten besteden 2,3% meer in augustus

De Nederlandse consument heeft in afgelopen augustus meer uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Zij besteedden in totaal 2,3% meer, vooral aan woninginrichting en kleding. Ook zien de verwachtingen voor de komende tijd er positief uit volgens de Consumptieradar van het CBS.

De categorie waaraan het meeste is uitgegeven, is de categorie duurzame goederen. Aan deze categorie, waaronder kleding en spullen voor woninginrichting vallen, is 5,7% meer uitgegeven. Op ruime afstand volgt de categorie diensten (denk onder andere aan bus- en treinreizen, bezoeken aan restaurants, kappersbezoek en verzekeringen), waaraan 2% meer is uitgegeven in augustus. Kort daarna volgt de categorie overige goederen met een stijging van 1,6%. Als laatste volgt de categorie voedings- en genotsmiddelen, waaraan maar 0,3% meer is uitgegeven.

Volgens het CBS belooft oktober even gunstig te worden als augustus. Dit omdat consumenten nog steeds positief zijn over de ontwikkelingen rondom werkloosheid. Ook wordt verwacht dat de stijging op de aandelenbeurs groter zal zijn. Dit alles draagt bij aan de positieve verwachting voor deze maand, maar of dit ook uit zal komen is maar de vraag.