Home Nieuws Het producentenvertrouwen neemt af in juli

Het producentenvertrouwen neemt af in juli

Ondernemers in de industrie blijken in juli minder positief te zijn geworden over de verwachte productie voor de komende maanden. Het vertrouwen was in juni nog 7,2, maar is in juli naar 6,6 gedaald. Dit meldt het CBS vandaag in hun rapport ‘producentenvertrouwen’, dat zij maandelijks publiceren.

Al geruime tijd, vanaf oktober 2014 om precies te zijn, zijn de producenten over het algemeen positief. Het cijfer producentenvertrouwen wordt berekend door de positieve en negatieve antwoorden van de ondervraagde producenten te salderen. Ondanks dat het vertrouwen gedaald is deze maand, ligt het nog ruim boven het gemiddelde vertrouwenscijfer van de afgelopen twintig jaar.

Als gekeken wordt naar het vertrouwen per branche, is een duidelijke rangorde zichtbaar. De hout-, bouw- en materialenproducenten zijn het meest positief. Daarna volgen de textiel-, machine-, papier- en voedingsproducenten. De metaal-, aardolie- en transportmiddelenproducenten sluiten de rij. De verwachting is dat het producentenvertrouwen in Nederland de komende maanden weer gaat toenemen. Dit blijkt uit de cijfers van het Duitse producentenvertrouwen. In juli bereikten deze juist een recordhoogte. Dit is van belang omdat Duitsland een van de belangrijkste afzetmarkten is voor de Nederlandse industrie.