Home Nieuws Meer dan 20 procent van bedrijven wordt slachtoffer van cybercrime

Meer dan 20 procent van bedrijven wordt slachtoffer van cybercrime

Het CBS meldt dat meer dan 20 procent van bedrijven met tenminste tien medewerkers vorig jaar het slachtoffer geworden is van cyberaanvallen. Deze aanvallen zorgen voor grote kosten bij de getroffen bedrijven. Deze kosten komen voort uit herstelwerkzaamheden, de noodzaak om nieuwe bescherming toe te voegen aan de ICT-systemen of de schade aan de opgeslagen data.

Er blijken ook nogal wat verschillen te zijn tussen de verschillende bedrijfstakken. De helft van alle bedrijven heeft in 2016 last van ICT-incidenten, waaronder ook cybercrime valt, gehad. Bedrijven in de gezondheidszorg blijken hier het vaakst last van te hebben, de horeca het minst. Cyberaanvallen komen dan weer relatief vaker voor bij bedrijven in de financiële en energiesector.

Niet alleen de sector waartoe een bedrijf behoort blijkt invloed te hebben op ICT-incidenten, maar ook de grootte van het desbetreffende bedrijf. Grote bedrijven krijgen vaker te maken met cyber-incidenten dan kleine bedrijven. Ruim 75 procent van bedrijven met minimaal 500 medewerkers kreeg te maken met cyber-incidenten, tegenover 43 procent van de bedrijven met tussen de 10 en 20 medewerkers. Ook worden grote bedrijven relatief vaker aangevallen dan kleine bedrijven, met 41 procent tegenover 15 procent.