Home Nieuws Recordaantal winkels in gevarenzone

Recordaantal winkels in gevarenzone

Meer winkels dan ooit lopen in 2016 een hoog risico om de komende jaren te verdwijnen.

We kunnen spreken over een percentage van 14% van alle panden binnen de Nederlandse winkelgebieden dat tot de gevarenzone behoort, dit zijn 20.625 panden. Dit blijkt uit de jaarlijkse Retail Risk Index van onderzoeksbureau Locatus.

“Concreet betekent dit dat dit jaar ongeveer 30 procent van deze panden leeg komt te staan”, aldus Gerard Zandbergen, directeur van Locatus. “Het komende jaar zal het om ongeveer 12.500 winkels gaan, iets meer dan vorig jaar.”

Van de ruim twintigduizend winkels wordt de kans tussen de 26% en 31% ingeschat dat ze binnen een jaar stoppen. “Ze worden omringd door veel leegstand en stoppers, en kampen allemaal met besmettingsgevaar”, aldus Zandbergen. “Hoe hoger de leegstand, des te meer ondernemers in de directe omgeving die stoppen.”

Voornamelijk in de winkelgebieden in Limburg, Drenthe en Overijssel lijkt het niet goed met de winkelgebieden te gaan. Noord-Holland, Utrecht en Flevoland lijken het daarentegen juist erg goed te doen. De binnensteden doen het het beste, en dan met name de stadscentra van Amsterdam en Utrecht.

>Bekijk hier ook het overzicht van de meest opvallende winkelketens die afgelopen jaar failliet gingen.